Bij de iftar in de Mimar Sinan Moskee

Op de iftar van de Mimar Sinan Moskee was namens ons Platform o.a. voorzitter Ad Alblas aanwezig. Hij maakte hiervan het volgende korte verslag:
Verslag Iftar-maaltijd op 7 april in de Mimar Sinan Moskee

Na een hartelijke ontvangst kregen de aanwezige leden en de breed uitgenodigde gasten een korte uitleg over Ramadan door secretaris Sezer Sagdic. Deze is op de site van het Levensbeschouwelijk Platform Leiden terug te lezen.

Daarna was het woord aan Ad Alblas, erelid van het Moskeeën Platform Leiden en voorzitter van het Levensbeschouwelijk Platform Leiden. De tekst van zijn bijdrage vinden jullie na deze impressie.
Hij lanceerde het plan om bij de volgende Ramadan méér uit te wisselen en mogelijk samen te ondernemen met de kerken, die (deels) in dezelfde periode hun eigen vasten hebben. Het idee werd door de aanwezigen positief ontvangen. Ons Platform zal het voortouw nemen door zeer ruim van te voren initiatief te nemen. Belangstellenden om hieraan bij te dragen nodigen we uit om zich (alvast) te melden bij de secretaris van het Platform: Lex Ras.

Op de Facebook pagina van het Moskeeën Platform Leiden staat ook een impressie  van deze bijzondere iftar.

De tekst van de toespraak Ramadan 2022 in de Turkse Moskee op 7 april 2022 gehouden door ds. Ad Alblas, voorzitter van het Levensbeschouwelijk Platform Leiden.:

“Ramazan ayiniz mubarek olsun

Dank jullie wel voor uitnodiging om deze Iftar mee te vieren.
Bijzondere herinneringen heb ik aan een eerder moment dat ik hier stond. Jullie maakten mij toen tot erelid van het Leidse Moskeeën Platform. Ik schaam me omdat ik er nog niet veel invulling aan heb kunnen geven, help me erbij.
Mooie herinneringen heb ik aan het bezoek aan de Voedsel-bank om jullie gaven te geven aan de armen van de stad.

Wat mij bijzonder aanspreekt is de combinatie van inkeer in jezelf, voor zuivering en toewijding aan God, EN je hulp voor andere mensen.
Het christelijke vasten valt nog twee weken gelijk met de Ramadan. We verzuimden daar iets gezamenlijks mee te doen, laten we corona een beetje de schuld geven, maar misschien moesten we elkaar ook maar meer in de gaten houden. Hoe mooi zou het geweest zijn om tijdens de gezamenlijke vastenweken ook iets gezamenlijks te vieren.

Maar niet getreurd, volgend jaar begint de Ramadan op 23 maart, de christelijke vastentijd al in februari, maar er is een overlap van 2 weken. Ik gooi een balletje op: kunnen we na deze ramadan vast beginnen met ideeën te ontwikkelen om bij de volgende ramadan meer af te stemmen?

DOEL: de ramadan is voor alle gelovigen een voorbeeld en jullie moslims in Leiden geven daar op inspirerende wijze vorm aan. Mogen de anderen meedoen? Hoe? En de christelijke kerken nodigen jullie uit om het eind van de christelijke vastentijd op Goede Vrijdag en Pasen mee te vieren. Daarin verschillen onze tradities wat, maar het meevieren betekent niet dat je het in alles eens hoeft te zijn. We kunnen vooraf ook een mooi gesprek daarover opzetten.

Onze godsdiensten hebben zóveel gezamenlijks dat het verschillen kan overbruggen. We hebben ook een gezamenlijk doel voor ogen in de inzet voor vrede en compassie. De ander behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. ALS we dat (meer) gaan doen, krijgt de wereld nieuwe kansen.

Gelukkig staan in Oekraïne niet onze geloofstradities geharnast tegenover elkaar. Samen staan we tegenover de inhumaniteit van de wreedheid, de schending van mensenrechten, verachting van lichamelijke integriteit. Van ons allen wordt iets verlangd in het pogen dit te keren en de vluchtelingen warm op te vangen.

Beginnen we de geloofsinzet voor vrede en recht in het klein. Helpen we elkaar daarbij zoveel als mogelijk, laten we elkaar vrij waar dat niet lukt. Blijven we ons zuiveren en inzetten voor de Schepper en deze wereld, voor broeders en zusters en alle mensen van goede wil.

Namens het Levensbeschouwelijk Platform Leiden: Ramazan ayiniz mubarek olsun”

Tot slot twee foto’s van deze iftar.

 

Reacties zijn gesloten.